Füles Odú

Az innováció a barátod…

Az emberek nagyon furcsák. Követelik az új dolgokat. Új gyógyszereket, új kezeléseket, új eljárásokat, kevésbé fájdalmas, gyorsabb, egyszerűbb beavatkozásokat… Aztán ha ott állnak előtte, valaki megteremti a lehetőséget, akkor hirtelen baromi bizalmatlanok lesznek, és inkább lépnek kettőt hátra, mint egyet előre. De miért? Az orvostudományban az újítások lényege, hogy segítsenek nekünk meggyógyulni, lehetőleg hosszú távon, minél rövidebb idő alatt. Most komolyan ki akarna hetekig szenvedni például egy műtét után, ha letudhatja pár nap alatt? Vagy ki akarna hatalmas vágást, ha lehetőség van kisebbekre vagy csak épp tűszúrásnyi helyekre?

Erről beszélgettem Dr. Deák Pál Ákossal, aki az én orvosom is, és intervenciós radiológus, szóval a legjobb, akit az innovációkkal kapcsolatban kérdezhetünk. 🙂 Már korábban olvashattatok arról, amit az én májammal csinált (itt), azt sajnos nem tudtam megörökíteni. Most viszont csak azért, hogy ti is lássátok, a Premier Med Egészségközpont megengedte, hogy egy nagyon hasonló beavatkozás előkészületeit és egy ilyen speciális műtőt lefényképezzek nektek.

Igazi, komoly műtő!

Azt gondolnánk, hogy ha valami nagy innovációról hallunk, az egyik nap valakinek az eszébe jutott, másik nap megcsinálja, harmadik nap velünk akar kísérleti nyuszit játszani, és közben dörzsölgeti a tenyerét. Vegyük például az RFA-t, amit a képeken mutatok. Hát meg fogtok lepődni…

„A rádiófrekvencia régi történet, már az 1800-as évek végén tudták, hogy melegíti a szöveteket, ha áthalad rajtuk. Az 1910-es években már daganatok kezelésére használták, a 30-as években pedig a sebészetben is elterjedt, mint olyan eszköz, ami műtét közben “vértelenebb vágást” tesz lehetővé. A kilencvenes évekig terjedő időszakban meg folyt a kutatás, hogy hogyan lehetne meggátolni a kezelőtű környezetében a szövetek kiszáradását, ami rontja a hővezetést, ezáltal nem engedi, hogy szép nagy ablációs zóna alakuljon ki.”

Tervezés…

Emlékeztek még? Régebben volt a Spektrumon a „Hogyan készül?” sorozat. Kellene egy ilyen orvosi mindenfélékről is. Akkor mindenki megismerhetné, hogyan jutnak el az új eszközök vagy beavatkozások az ötlettől a betegekig. És akkor talán nem csak annyi lenne az információ, hogy egyik oldal elmondja, hogy van ilyen, a másik oldal pedig lebeszél róla olyan indokokkal, hogy nem biztonságos, nem tudunk róla eleget, stb. De komolyan, több mint száz éve foglalkoznak a témával…

„Ehhez például rengeteg kísérlet kellett, méghozzá standard körülmények között, pontos mérésekkel, mikroszkópos vizsgálatokkal egybekötve. 20 C-os sertésmáj a boltból, azután altatásban rengeteg kifejezetten erre tenyésztett sertés kezelése, (a sertés mája méretben és konzisztenciában igen közel áll a szintén mindenevő emberéhez). Ezeket követik a kontrollált, tájékozott beleegyezést követő emberen végzett beavatkozások, rengeteg, több intézményt is bevonó tanulmány, publikációk sora, (meg még tizenévek amíg Magyarországon is leesik a tantusz).”

Éééés jön a lényeg!

Ákos csinálta az én májamon is, ami mondjuk annyira nem lehetett már izgalmas… mármint neki… Az már sokkal inkább, hogy 2014-ben ő volt az eső, aki itthon pajzsmirigyen végzett RFA-t. Na aaaaz nagyon menő! Ez azért nagyon különleges, mert külföldön már régóta végzik, és higgyétek el nagyon szuper dolog… egy igazi pajzsmirigy műtéthez képest például… Az, hogy valaki, valahol elsőként csinál valamit, szerintem fantasztikus dolog lehet.

„Izgalmas volt az elsőt elvégezni, de jó volt pontosan tudni, hogy mit csinálok, és mit fogok csinálni pontosan, lépésről-lépésre, jó volt tudni, hogy a módszer kipróbált, egyedi, és külön erőt adott, hogy a páciens megbízik bennem.”

Ez pedig a tű, amivel a pajzsmirigy RFA-t csinálják. Nagyon hasonló ahhoz, amivel a többit.

Mit üzenjünk azoknak, akik bizalmatlanok az új dolgokkal kapcsolatban még akkor is, ha ez könnyebbség, és nagyobb esély a gyógyulásra?

„Miért érdemes bízni az új módszerekben? Ha Dóra kérdezné, azt mondanám, hogy biztosan nem fogok hülyeséget elvállalni, és pénzért csinálni, mert egy elég érzékeny lelkiismeretű ember vagyok. Ha más kérdezi, azt mondanám, hogy minden tudomány, minden fontos alapkutatás az orvostudományt “húzza”, a fejlesztések a hadiipar után itt jelennek meg először. Nem fog senki Nokia 5110-est használni, noha egy nagyon jó telefon volt, de nemhogy visszalépni nem lehet, de a fősodorból sem lehet kimaradni. A változás így is – úgy is eljön kinek előbb, kinek később esik le, mindig lesznek, akik az elsőséget választják, és lesznek, akik csak akkor belátók, ha már nagyon hülyén néz ki, hogy nem haladnak a korral. Azért feelingre van különbség – ezt elmondhatom…”

Szóval a lényeg, hogy bízzatok az orvosokban, és az újításokban, mert ezek mind értünk vannak. Én úgy vagyok vele, hogy az a jó orvos, aki mindig előre megy… semmiképp se toporog…

És végül egy lesifotó a reggeli egyeztetésről. 🙂 Amúgy, a színben tökéletesen passzoló műtős sapit is én varrtam. 🙂

Ha tetszett, örülök, ha megosztod. Ha pedig érdekel a folytatás, kövesd a Füles Odú facebook oldalát is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!