Füles Odú

Semmi értelme… értsd, ahogy akarod…

Hát vannak levelek, amikről utólag úgy gondoljuk jobb lett volna, ha nem érkeznek meg. Meg vannak olyanok is, amikről tudjuk, hogy ha vékony, akkor nem sok értelme van kinyitni… Egy éve, egy hónapja, és egy hete van egy jó sok lapból álló papírkötegem arról, hogy az egészségkárosodásom 70% és nem is lesz jobb. Csak azt nem tudom minek… és egyre kevésbé értem az egészet…

Az előzmény itt olvasható, de azért vegyük át: tavaly kértük a leszázalékolást, mert régebben ehhez még kapott az ember kedvezményeket. Csak ezért. Az ellátásról szóló papírt be se akartam adni, esküszöm kényszerítettek. Leszázalékoltak, kedvezmény nincs, ellátás sincs, semmi sincs. Aztán beadattak velem egy kérelmet valamire, amire tényleg nem voltam jogosult, válaszképpen pedig megkaptam, hogy hát lettem volna korábban beteg. Ez történt eddig.

Most a nagy és szövevényes hálójú hivatalnál azt javasolták, hogy adjam be újra az elsőt, és csatoljam hozzá azt a jogviszony listát, amit én látok az ügyfélkapumon, mert ha én ott látom, akkor az úgy van. Ez a lista nagyon szép hosszú, több mint tíz évre visszamenőleg megmutatja, hogy pár nap megszakításokkal, de folyamatosan volt biztosítotti jogviszonyom. Persze. Egy párhuzamos dimenzióban nyilván, ha valahol vannak adatok, akkor az máshol is ugyanazt jelenti, de nem itt. Itt van az ügyfélkapu, meg van, amit valaki valahol gondol. Ugye nem kell mondanom melyik érvényes akkor, ha nekem kell valami? Ma kaptam egy újabb elutasító határozatot. Az indoklás pedig az, hogy fele annyi jogviszonyom sincs (állítólag), mint amennyi kellene. Annak ellenére, hogy nekem van róla egy listám, biztos forrásból, az ügyfélkapumból. És mivel mind a ketten ragaszkodunk a listánkhoz, valószínűleg csak leboxolni fogjuk tudni. Neeem, viccelek… De most akkor vagy valakinek a rendszere hibás, és mindegy, hogy az övék vagy az én kapum, mindenképpen gáz, és eléggé aggályos, vagy csak egyszerűen helyzettől függően értelmezzük a biztosítotti jogviszonyt. Félek utóbbi lesz a megfejtés. Tehát ha nekem kell fizetnem, akkor gondosan ügyelnek rá, hogy minden nap beleszámítson (akár kétszer is kifizettetik, nem gond), ha viszont nekem kell valami, akkor hiába van nekem folyamatos szerződésem az illetékessel, csak azt veszik figyelembe, amit nekik tetszik.

A legfontosabb kérdés pedig: hol van ebben az egész rendszerben az igazságosság? Hol van az igazságosság abban, hogy nekem a legkisebb bevételemből is levonnak mindent, én folyamatos jogviszonnyal rendelkezem, ha éppen nem egy megbízó, akkor én pengetem be magam után, amit akarnak. Mégse fogadják el. Hol igazságos az, hogy mások megkapják a határozatot az ellátásról, és egy hét múlva mennek vissza dolgozni 6-8 órában mellette. Mégis hogy van az, hogy aki tud dolgozni, kap ellátást kevesebb százalékra is, én meg semmit nem érek, még egy nyomorult utazási kedvezményt se? Miért ér az én eddigi munkám és életem kevesebbet bárki másénál? Én tényleg nem értem ezt az ellátórendszert. Nem voltak nekem nagy igényeim, csak egy minimális biztonsági hálót szerettem volna, ami leveszi azt a terhet, hogy akkor is dolgoznom kell, ha már az utolsó utáni erőm is kiment és csak a fájdalomcsillapítót tömöm magamba. Én szeretek, és akarok dolgozni, ugyanúgy, ahogy a kezelések alatt is tettem, és azóta is. De be kellett látnom, hogy a munkafüggőség, ami azért lett, mert rettegek, hogy valami történik, és még ennyit se fogok tudni csinálni, csak ront az amúgyis elég gagyi helyzetemen. Mert van, hogy hetekig nem alszom, hogy éjjel is tudjam csinálni, amit kell, és ettől kimerülök, és olyankor még jobban fáj és mégrosszabb. És nekem hiába van róla papírom, hogy totál nyomoronc vagyok, csak arra jó az egész, hogy lehúzza az embert. Legszívesebben az egészet apró cafatokra tépkedném…

De akkor most én úgy döntöttem ennek a levélnek a fényében… vagy inkább árnyékában… átértékelek, és mostantól ennek megfelelően fogok az élethez állni és viselkedni, mert ha más nem, hát legalább ez még jár nekem… értse mindenki, ahogy akarja…

Figyelem! Közben kigondoltam egy jó kis pályázatot, jövőre úgyis választások lesznek. Várom az alábbi problémákra irányuló megoldási javaslatok, de szigorúan csak igazságosat, ésszerűt, és valóban kivitelezhetőt. A nyertes megkapja a szavazatomat. De vigyázat, ellenőrizni fogom!

Mi a jó francért nem ugyanaz a biztosítotti jogviszony definíciója minden rohadt hivatalban? Adott egy rendszer, amiből az ügyfélkapu hivatalos adatok vesz. Ha abba van valami, akkor könyörgök, ne utasítsunk már el azzal embereket, hogy az ott nem is úgy van! Ha valami biztosítotti jogviszony néven szerepel valahol, akkor az mindenhol jelentse már ugyanazt, de komolyan!

Az ellátáshoz kapcsolódik jelenleg utazási kedvezmény, és járulékfizetési kedvezmény. Értsd: ember kap 50-150000 ellátást, mellette visszamegy dolgozni, és mivel ő iszonyú nehéz helyzetben van, nem kell járulékot fizetnie és nyugdíjas bérletet vehet, ami 3330 forint. Én bár le vagyok százalékolva, nem kapok ellátást, mégis fizetem a járulékot, ami minimum hétezer valamennyi, és veszek bérletet 9500 forintért minden hónapban. Akkor is, ha nem tudok dolgozni, mert nem tehetem meg, hogy kocsival fuvaroztassam magam. Most akkor ez, így hogy?

Felajánlottak egy lehetőséget. Kérhetem az aktív korúak ellátását, amihez jár kedvezmény, adnak huszonkétezervalahány forintot, de egy gyufaszálat nem tehetek odébb, annyit se dolgozhatok. Így ez is kiesett, mert dolgozni jó, és kell, hogy az ember ne érezze magát végképp hulladéknak. De valaki árulja már el, hogy emellett a hatalmas összeg mellett miért nem lehet legalább otthon kézműveskedni vagy valamit, ha már az embernek nincs más munkája? És azért nincs, mert nem tud, mert mást ápol, mert a kora miatt már szóba se állnak vele… Kit zavarna az a pár plusz ezres, amit valaki emellett össze tud szedni otthoni munkával? Még egyszer kérdezem, az rendben van, hogy mások bejelentett munka mellett pénzt és kedvezményt kapnak nem is keveset?

A terveket e-mailben várom, határidő jövő tavasz. Sok sikert! 🙂

Ha tetszett, örülök, ha megosztod. Ha pedig érdekel a folytatás, kövesd a Füles Odú facebook oldalát is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!