Füles Odú

Ezeket nem fogod hallani pinktoberben… pedig kellene

Ígérem idén utoljára lesz szó a pink októberről, de mit tegyek, ha elvárás a pinkeskedés, ha az ember lánya konkrétan pink típusú nyomorral van megáldva… szóval vannak ezek a pink programok, gyakorlatilag hetente minimum egy, de szerencsére inkább több. Ezeket a rendkívül fontos valamiket pedig igazából három csoportra oszthatjuk: vannak a lufival sétálók (és ezzel ők el is intézik), vannak akik hozzácsapják a „vizsgáld magad” egysorost, mert az azér olyan menő ezt így mondani, és vannak azok a programok, amik tele vannak hangzatos nevekkel, mer ugye ha a dr egy plakáton többször szerepel mint a pont vagy a vessző, akkor az biztosan nagyon komoly és csakis az.

Igen, vannak ezek a programok, nagyon pinkek meg minden, de őszintén… Van ezeknek valami igazi eredménye? Mondjuk, ha bemennék a mammográfiára és megkérdezném, hogy egy pink séta után hány 50 körüli nő ment másnap verni az ajtót, hogy ő eddig le se sz.rta, de most látta a sétát és azonnal szűrjék le, mit mondanának? Hogy aztaaaaa a fél kerület itt toporgott, vagy azt, hogy mér volt séta? Értitek…

Szóval szerintem az üzenet szörnyen kevés. Szerintem egyszer egy kezdő marketinges valahova leírta, hogy vizsgáld magad és akkor nem te leszel az x-edik, és azóta ez a varázsmantra, ami gondolom el kellene, hogy pusztítsa a mellrákot. Jelentem nem jött be. Ha tényleg az a cél, hogy a fiatalok figyeljenek a testükre, hogy akinek kell, az méltóztasson elfáradni szűrésre, és ha gáz van, akkor meg az orvoshoz, akkor ez nevetségesen semmi. Igen, sajnos van, amit soha nem fogsz hallani, mert nem hangzik olyan jól, nem annyira nyomulós, meg nem lehet annyira lelkesedni érte. Például azt, hogy…

… vizsgáld magad rendszeresen, mert sokszor már a kis daganat is érezhető. Az, hogy az önvizsgálat megvéd a mellráktól, az egy szánalmas hazugság. Akinek van bátorsága ezt mondani, azt úgy bokán is rúgnám. Nem véd meg, csak esélyt ad, hogy észre vedd ha valami nem jó.

… nem viccből költik a pénzt a meghívóra, hanem azért, hogy fáradj oda. Nem azért, mert a doki amúgy halálra unja magát, hanem mert ha meghívót kapsz, akkor az orvostudomány jelenlegi állása szerint a leginkább veszélyeztetett korosztályban vagy.

… nem, az előbbi kettő semmiképpen, még együtt sem véd meg a mellráktól. Viszont nagyban hozzájárulhatnak, hogy időben felfedezzék, értsd, amíg nem terjed szét. És az időben nem a reggelre vonatkozik.

… nem azért nem hívnak be mammográfiára minden nagykorúvá válót, mert nem érdekli őket és rajtad spórolnak pont, hanem mert ennek megvan a szakmailag nagyon határozott oka. Egyébként, ha behívnának kétévente 18 éves kortól, akkor meg az lenne a baj, hogy fölöslegesen macerálnak, és akkor se mennének többen. Amúgy a szűrővizsgálatokról bővebben ITT.

… ne a külső változás befolyásoljon az orvoshoz menésben. Most komolyan, kit érdekel, ha fél évig nincs hajad, vagy csak fél melled van az életedért cserébe? Egyáltalán hogyan kerülhet betegek közelébe valaki, ha úgy gondolkodik, hogy így nem nő a nő?

… mellrákosnak lenni egyáltalán nem olyan buli, hogy ha élni akarsz, komolyan durva dolgokat meg kell tenned magadért. Például, hogy visszakanyarodjunk az elejére, el kell menni orvoshoz.

… a mindenféle divatdiéták sem védenek meg tőle. Viszont ha egészségesen, ami kiegyensúlyozottat jelent, táplálkozol, és sportolsz, nem csak a kisboltig ám, akkor azzal csökkentheted, mondom csökkentheted a rizikót.

… a rákot, nem érdekli, hogy van-e rajtad védelmező pink szalag, vagy, hogy gazdag vagy szegény vagy-e, vagy, hogy jó a házasságod, vagy szeretnek-e a barátaid. Bárki lehet rákos. Vagyis, vissza az első három pontra.

Az a nagy igazság… előre is bocsi, ha valaki nagy rózsaszín lufiját most kidurrantom… de a mellrákot nem lehet megelőzni. Sajnos nagyon kevés rákbetegség van, amit meg lehet. Abból is kevés van, amit jól lehet szűrni, úgyhogy marha nagy szerencse, hogy legalább ezek közé tartozik. Tudom, tudom, ha egy mondat elég fülbemászó, meg elég sokszor mondják… ha könnybe lábadt szemmel még jobb… akkor sokak számára igazzá válik. De legyünk már igényesek a tartalommal kapcsolatban is, ne csak a külsőségek számítsanak, végülis az ember életéről van szó.

514732440

Ha tetszett, örülök, ha megosztod. Ha pedig érdekel a folytatás, kövesd a Füles Odú facebook oldalát is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!