Füles Odú

Szívpárnával a gyógyulásért

Most egy olyan, mondjuk úgy segédeszközről lesz szó, ami minden mellműtöttnek hatalmas segítség lehet, ez pedig a szívpárna. Én nem is nagyon mennék bele, hogy elmagyarázzam mi ez és miért jó, ezt megtette nekünk dr. Mészárosné dr. Seres Leila, a Baptisták az Egészségért Munkacsoport tagja.

szivparna

A szív párna nem egy sima díszpárna, ami jól néz ki szép ajándék. Mi a funkciója, és miért pont ez a forma?

„Igen, ezt a párnát kifejezetten a mellműtét utáni fájdalom csökkentésére tervezték. A szív alak kedves üzenetet is hordoz magában, a szeretetre utal. A forma viszont pont ideálissá teszi a párnát arra, hogy a hónalj alá téve kényelmesen megtámassza a kart, és pihentető érzetet adjon, és egyben segítse a nyirokkeringést. Csökkenti a váll feszülését, csökkenti a sebészeti beavatkozás miatti fájdalmat. Ezért a legjobb rögtön a műtét után közvetlenül alkalmazni.”

Egyébként nagyszerű találmány. Ki és hogyan találta ki, hogy ez segíthet a mellműtötteknek?

„Először 2001-ben az USA-ban kapott ilyen szív alakú párnát, Janet Kramer-Mai nővér, aki ma már 15 éve mellrák túlélő. Akkor nagynénjei varrták neki ezt a segédeszközt, és amikor maga is tapasztalta, mennyire hatásosan csökkenti a fájdalmat, mozgalmat indított. Az ötlet Európába is eljutott, a dán Nancy Friis-Jensen közvetítésével és ma már Európa több mint 16 országában működik a szívpárna program.”

Hogyan került ide Magyarországra a varrómozgalom?

„2010-ben a Magyar Foltvarró Céh tagjai kezdték el népszerűsíteni Magyarországon is ezt a lehetőséget. 2012-ben kapcsolódtunk mi, a baptista gyülekezetek oldaláról ebbe a programba. Mivel számos barátnőm profi szinten foglalkozik foltvarrással, tőlük kaptam az ötletet, hogy mi is kezdjünk el varrni szívpárnákat. A foltvarrás és jótékonykodás sokszor összekapcsolódott már, pl. árvízkárosultaknak vagy koraszülötteknek is szoktak varrni. Mi Ferencsik Ágnessel vettük fel a kapcsolatot, aki készségesen segített nekünk. Még Nancy-vel is leveleztem, aki Dániából kívánt nekünk sok sikert a párna projekthez, és megígértük neki, hogy kizárólag ingyen, ajándékként fogjuk adni az elkészült szívpárnákat. A mi párnáinkhoz az egyházunk ad anyagi támogatást, és már jótékonysági koncertet is rendeztünk. Mivel orvos vagyok, segítettem olyan kórházakat találni, ahol vállalták, hogy a műtét után a pácienseknek odaadják a párnákat. Mégis, a legtöbb támogatást érintett önkéntesektől kaptuk, például a Mellrákfórum tagjaitól: dr. Kenessey Andreától és Balassa Gabriellától vagy az Emlőrákos Betegek Gyógyításáért Alapítvány önkénteseitől: Nagy Ágnestől és Puskás Gabriellától. A Magyar Rákellenes Liga képviselői, Strommer Szilvia és Kreicsi Mária – Salgótarján is sokat tettek azért, hogy minél több érintetthez eljuthassanak a párnák. Az Anita Hungária Kft. vezetőjének, dr. Tóthné Lacza Zsuzsának is sokat köszönhetünk, mivel az egyik budapesti Anita boltban ingyenes szívpárna átvételi lehetőséget is biztosítottak”

Kik készítik a párnának?

„Országszerte számos baptista gyülekezet női köre jelenti a bázist, pl. Debrecen, Szeged, Kaposvár, Budapest. A szépkorúak klubja vagy a hallássérültek baptista gyülekezete, illetve Kiskunhalason a Filadelfia integrált szociális intézményben is rendszeresen készítik a párnákat. Csapatformáló is a párnavarrás, , nem feltétel a részvételnél a varrni tudás. Egy valaki előkészíti a párnahuzatot és kalákában lehet tölteni standard méretűre, ami elég jókedvű közös tevékenység tud lenni. Számomra nagyon megható, hogy mennyire aktívan bekapcsolódnak be egy-egy műhely munkájába polgármester feleségek, vagy éppen kismamák, sokan szeretnek tenni egy jó ügyért, mivel itt azonnali és kézzel fogható az eredmény. Amikor egy frissen műtött hölgynek adunk szívpárnát, kifejezzük, hogy mielőbbi gyógyulást kívánunk és szeretnénk, hogy érezze, hogy mellette állunk. A párna egy hidat építhet, amin keresztül szeretetet közvetíthetünk. A visszajelzések adnak újabb erőt a folytatáshoz, mivel szívmelengetőek a köszönő sorok is, amiket kapunk. Ha csak egy kicsit is, de enyhíthetjük a fájdalmat, akkor már elértük a célunkat.”

 

Szívpárna csomaghoz pedig itt juthattok:

Mellrákfórum – Nem vagy egyedül! Alapítvány

http://www.mellrakforum.hu/

info@mellrakforum.hu

https://www.facebook.com/Mellrákfórum-Nem-vagy-egyedül-Alapítvány-466530970123442/?fref=ts

 

és a Lajta Medical gyógyászati segédeszköz boltban,

XII. Kékgolyó u. 15/a. (az Onkológiai Intézet sarkánál)

 

Ha tetszett, örülök, ha megosztod. Ha pedig érdekel a folytatás, kövesd a Füles Odú facebook oldalát is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!