Füles Odú

Erre figyelj, ha online betegek közé keveredsz

Úgy döntöttem nem idegesítem magam tovább, nem vagyok hajlandó újra és újra ugyanazokat a köröket lefutni azért, mert nem tudok elég hangosan kiabálni. Szóval inkább egyszer leírom, és akkor, aki fogékony az ilyesmire az majd elgondolkodik rajta, aki meg nem, annak úgyis mindegy. Az internet fantasztikus dolog, nagyon szuper dolgok vannak rajta, például remek, hiteles weboldalak (akik nem máshonnan gyűjtik a tartalmukat), ahol például orvostól is lehet kérdezni, meg mindenféle beszélgetős fórumok, meg persze csoportok. És ezek nagyon jó dolgok. Viszont sajnos ezekkel együtt jár egy olyan jelenség, ami számomra… és ezzel nem vagyok egyedül… elfogadhatatlan. Az embereknek, akik olyan típusok, az internet hatalmat ad, és nem félnek használni. És ez baj. Nagy baj, mert olyan dolgokhoz lesznek elég bátrak, amihez nem szabadna, mert másoknak szörnyű károkat okozhatnak. Na, nem anyagilag, annál sokkal nagyobbakat. De hogy szemléltessem a problémát, összegyűjtöttem pár olyan hatalmas bajt, ami az ilyen internnetes „klubok”-ban előfordulhatnak.

A legnagyobb károkat talán az önjelölt orvosok tudják okozni. A nem megfelelően kontrollált, vagy rossz személyek által vezetett internetes csoportokban mindig, mondom mindig lesz biztosan olyan, aki azt gondolja, hogy az ő rákja olyan rohadt okos, sokat látott, tanult rák, amelyik azonnal patológus és/vagy onkológus szakvizsgával is ellátta. Ééééés ebből jön az a hibás elképzelés, hogy ők gyakorlatilag bárki szövettani leletét képesek elemezni. Nem is értem az orvosok minek tanulnak ennyit… tiszta időpocsékolás az egyetem meg a gyakorlat, meg a sok továbbképzés, meg a sok konferencia. Na de visszatérve. Szerintem, meg mások szerint is, iszonyú káros tud lenni, amikor hozzá nem értők akarják megfejteni egymás több oldalas szakmai kifejezésekkel tarkított szövettani vagy bármilyen leletét. Ezt nem lehet. Egészen egyszerűen azért nem, mert attól, hogy néhány értéket megtalálsz a neten, attól még van mellette húsz, amiről nem tudod mi az, és amikor egyetlen adatból akarjuk megtudni a problémát, abból lesznek az olyan kétségbeesések, hogy akkor most meg fogok halni, miközben nyilvánvalóan nem… Az orvosi kérdéseket az orvostól kellene megkérdezni.

Ehhez szorosan kapcsolódik az egyszemélyes onkoteam-ek kialakulása is. Ők azok a betegek, akik jobban tudják, kinek milyen kezelést kellene kapnia, és mikor milyen műtétre lenne szüksége, mint az orvos. Csodálatos tudom. De amúgy tök igazuk van, az orvosok csak az idejüket pazarolják azzal az öt plusz sok évvel, pedig a neten is megtalálhatnának mindent, amit tudni kell. Amúgy, ja. Mennyire sokkal egyszerűbb lenne, hogy fogom a leletem, kiguglizom, lemegyek a patikába és megveszem a magamnak kitalált gyógyszereket. De nem? Azonnal megoldódna a várakozás és az egészségügyi dolgozók hiányának a problémája. Igen, ez is nagyon káros, és felháborító, amikor például az önjelölt szakorvosok elkezdenek háborogni, hogy valakit aki áttétes beteg miért nem műtenek meg most azonnal… (erről már volt szó itt) vagy amikor a szövettan három adata alapján mindenki azonnal tudja, hogy valakinek nem is azt kéne kapnia, amit adnak neki, hanem inkább másik kezelést, és nem is biztos, hogy kéne, mert a másiknak se kell, akkor neki minek. Tényleg nem tudom elképzelni, hogy embereknek honnan van annyi bátorságuk, hogy ezt megengedjék maguknak.

Az ilyen helyeken kialakul egy fajta nyáj, akik gyanúsan sokszor mondják el, hogy meggyógyultak, és nincs egyáltalán betegségtudatuk. Az, hogy valakinek nincs betegségtudata önmagában is probléma, de ebbe most ne menjünk bele, volt róla szó korábban itt. Ez a meggyógyultam dolog… őszintén, szerintem az emberek azért mondogatják, mert magukat akarják vele meggyőzni. De azért lássuk be, ez így elég viccesen tud hangozni, amikor valaki ugyan meggyógyult, se betegségtudat, se semmi, de minden fejfájástól, náthától, hátfájástól azonnal pánikrohamot kap (úgy, hogy orvosilag jó eséllyel gyógyítható). A barátnőmnek egyszer valaki azt mondta, hogy még szegény biztosan nincs túl rajta, nem gyógyult meg azért, mert nem akarja pótoltatni a hiányzó mellét. Hát az a rossz hírem van, hogy ő sokkal gyógyultabb azoknál, akik naphosszat maguknak is hazudnak és reggeltől estig azon rettegnek, hogy most akkor megfáztak-e vagy tüdőáttétük van, de persze teljesen gyógyultan, betegségtudat nélkül. Ez nagyjából ugyanolyan, mint amikor a pozitív gondolkodás abban merül ki, hogy azt mondogatjuk, hogy nem lehet semmi baj.

Rákország szögesdrótkerítéssel. Az előző káros szenvedélyek alakítják ki ezt. Én a lehető legrosszabb dolognak tartom azt, amikor rákbetegek úgy kezdenek el gondolkodni, hogy őket csak a többi rákbeteg érti meg, aki egészséges az semmit nem ért, ne tud, annak semmi baja nem lehet, és amúgyis mindenki hülye csak mi nem. És sajnos sokan annyira magukévá teszik ezt, hogy teljesen elszigetelődnek a családtól és a barátoktól, mert ők nem érthetik meg az ő problémáit. Ez egy ilyen ördögi kör. Aki belekerül a szögesdróttal elkerített rákosok csak mi vagyunk egymásnak világba, azok el fognak jutni odáig, hogy ha fáj a fejük nem megkérnek valakit, hogy adjon már egy fájdalom csillapítót, hanem azonnal konzultációt hívnak össze agydaganatra utaló jelek miatt. Ők akkor, amikor a férjüknek vagy a barátjuknak rossz napja van, nem megkérdezik mi történt, hanem ránéznek, és arra gondolnak, hogy mi lehet annál nagyobb baj, hogy éééén rákos vagyok. Ők azok, ha valaki nem kérdezi meg minden nap, hogy hogy vannak, mert nem törődik velük… mondjuk, ha meg megkérdezi, akkor minek kérdezi. És igen, aki ebbe beleesik, az egyedül fog maradni, és nem fogja érteni miért. Egy segítő csoportnak nem annak kellene a céljának lennie, hogy elkülönítsen az egészségesektől, hanem hogy segítsen visszatalálni közéjük. Nem elválasztani kellene a családtól, hanem segíteni megtanulni kommunikálni.

Szóval, csak mindig gondolkodj, és ne hagyd magad. Orvosi kérdéseket az orvosnak, segítséget pedig azoktól, akik szeretnek.

Ha tetszett, örülök, ha megosztod. Ha pedig érdekel a folytatás, kövesd a Füles Odú facebook oldalát is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!